Kolač s uzorkom

AutorJasenka

Kolač s uzorkom

Ne može lakše i brže, samo da nije dosadno! Pa onda, baš u vrijeme kad sam započela priču, jedna moja distrakcija hoće ručak, druga prilaz tosteru, pas grebe  po vratima…Onda sam ubrzala stvar i  kao što se vidi na slikama, ispadne pomalo šlampavo. To je ono moje, obaviti deset stvari odjednom. Ipak, osnova je ista, a na greškama se uči. Kao prvo, za ovaj recept,s ovim količinama, poželjno je koristiti kalup promjera 26 cm. Ja naravno imam 22, 24 i 28. Izaberem preveliki, pa kolač ispadne malo nizak i preplanuo, što nije željeni efekt za kontrast koji inače postignem. No, dobro, pola recepta će biti u stilu ” ovo treba učiniti drukčije”, ali, mislim si, pročitat će pametne, shvatit će…

Dakle, jednostavno, razbiju se četiri jaja, doda velika šalica šećera, žličica esencije vanilije i miješa na najmanjoj brzini. Pa se doda šalica ulja i lagano promiješa, pa šalica mlijeka. Lagani pokreti, ne smije se previše uspjeniti. Potom se dodaju dvije šalice brašna s vrećicom praška za pecivo (nije loše prosijati) i promiješa. Može čak i ručno. Pećnica se zagrije na 180 stupnjeva. Odvoje se dvije žlice mješavine u jednu šalicu, jedna do dvije u drugu i doda kakaa toliko da se dobiju dvije nijanse. U svjetliju bi se trebala dodati kap crvene prehrambene boje koju ja, naravno nisam imala. U tamniju sam dodala kap ruma. Mislim, hmm, kap…Papir za pečenje se izreže prema kalupu i postavi na dno. Uzmu se dvije slastičarske vrećice, napune smjesama iz šalica. Može se staviti i neka šablona ispod papira, pa ga tek iscrtanog preseliti u kalup ili iscrtati na papiru, pa ga preokrenuti. Meni se žurilo, pa sam iscrtavala cijelu  brzinu, a odabrala sam uzorak leoparda. Vi možete crtati srčeka, ružice, što god hoćete. Prvo sam uzela vrećicu s tamnijom smjesom, odrezala škarama vrh, (naravno, trebala sam manje odrezati, ovako mi je smjesa malo pretjerano curila), pa sam iscrtala konturice šara. Potom sam uzela vrećicu sa svjetlijom smjesom i iscrtavala unutar tamnijih kontura, najbliže onom što sliči leopardovim šarama. Kalup s tako iscrtanim papirom se stavlja u zagrijanu pećnicu na točno tri minute. Nakon tri minute se vadi iz pećnice i zalijeva svijetlom smjesom, malo lupne i vraća u pećnicu na daljnjih tridesetak minuta (znate već onu priču s čačkalicom). Kad se kolač izvadi i malo ohladi, izvadi se iz kalupa, preokrene i pažljivo odstrani papir. I to je to! Ja sam već u mislima bila na opcijama plitkog protvanja i CC rezaču koji nisam uspjela naći, ali sam našla rezač u obliku leptira i nisam mogla odoljeti da ga odmah ne uporabim. Drugi put ću probati eksperimentirati s više uzoraka i obećavam da ću biti urednija, a vi…poigrajte se i same, prije nego što, zbog šlampavosti, osudite mene.

O autoru

Jasenka administrator

Napiši odgovor