Njega sa žličice

AutorJasenka

Njega sa žličice

Žene  bi mogle američke marince obučavati kamuflaži.

Ne ulazim u motivaciju mladih, ali znam zašto se kod mene nakrcalo seruma, maski, primera, ulja, otopina, beauty gadgeta…

Meni se naime, događa starenje; i poput zločestog inkasatora, ne dolazi više samo na okrugle rođendane, petnaestog ili prvog u mjesecu, stalno mi visi na vratima;  niti  više kuca niti zvoni, ulazi bez poziva , a ispostavlja sve veće račune.

Kad se požalim ili pokušam pružiti otpor, zaračuna mi kamate i dodatni obračun  –  za svaku popušenu cigaretu u životu, za svaku kap votke ili pelinkovca koju sam polizala, sunčevu zraku kojoj sam se izložila bez zaštitnog faktora 60 (po mogućnosti u zvizdan, jer sam blago jutarnje sunce prespavala),  napolitanku  koju sam progutala, neprospavanu noć, a onda maskaru s kojom sam ujutro zaspala,  dan proveden pod dekicom umjesto na sportskom terenu (bljak), noćno hopsanje na plesnom podiju zagušljivog kluba umjesto jutarnjih čučnjeva uz otvoren prozor. Za svaki trenutak ljutnje, nezadovoljstva, frustracije, razočaranja, tuge koja me prikovala za krevet gore od gripe, za svaku suzu kojom sam nasolila lice, još više za onu koju sam progutala….

Kažu da se s njegom protiv starenja počinje u dvadesetima… moja je mlada koža svojedobno burno odbacivala svaki eksperiment, pa mi je njega završavala na becutanu ili apotekarskom borogalu, a dnevni look je, bez pudera i rumenila,  započinjao i završavao s potezom crne olovke, crvenim ružem i pregrštom samopouzdanja.

Izgleda da moje lice danas nadoknađuje mladenačku trezvenost, jer pohlepno guta sve , a nakon masaže, maske, seruma, krema, čini se da bi moglo podnijeti još.

Naravno da čarobnog štapića nema, Elizabeth Báthory nisam, ali neke stvari su malo učinkovitije od drugih,a ja ću spremno podijeliti utiske o onom što sam isprobala.

Veliko otkriće – kokosovo ulje (djevičansko)

Dugo sam se opirala priznati da je doista dobro u njezi kose i kože(zvučalo mi je kao kad holivuduše izlazeći iz ordinacija plastičnih kirurga tvrde da piju puno vode).

Za njegu usana –  kako sam neko vrijeme sinu radila obroke isključivo na tom ulju, nije mi se prikovanoj uz tavice dalo tražiti ništa za ispucale usne koje su me pekle, pa sam jednostavno ostatak ulja sa žličice razmazala  po usnama. Jedanput, dvaput, triput… ne pada mi više na pamet koristiti bilo što drugo.

Ljeti je,za tu svrhu, dobro odložiti malo ulja u posudicu i staviti u frižider kako bi ostalo u krutom stanju. Lakše ga je razmazati (ne cijedi se), manje se troši i daje ugodan osjećaj u vruć ljetni dan (usne malo i nabubre od hladnoće).

 Za kosu – imam kosu duljine do ramena koju brutalno izlažem čestom bojanju, feniranju, peglanju, uvijanju, nekad sve to u jednom danu, a na prilično visokim temperaturama. Isprobala sam razne maske, regeneratore, maltretiranja sa želatinom i slično. Ako izuzmemo dodatne tretmane, o kojima ću još pisati, najugodniji i najučinkovitiji postupak mi se pokazalo mazanje kose (ne tjemena) kokosovim uljem par sati prije pranja.

Obilno namažem kosu, malo ga utrljam češljem, ponekad zamotam kosu, nekad je samo prikupim kopčom i uobičajeno operem. Ne masti je, a da joj života i vrhovi mi ne pucaju. Poslije pranja normalno stavim regenerator, masku ili što mi je već na redu, otprilike svako treće pranje kosu samo isperem nakon šamponiranja, kad želim da se kosa malo odmori od njege (kako god to čudno zvuči).

Kokosovo ulje ću preskočiti samo ako radim botox kose (taj ću postupak opisati).

Ukoliko vas smeta miris kokosa, osobno ga obožavam, može se kupiti i frakcionirano kokosovo ulje, bez mirisa.

Kad sam u posebnom raspoloženju, napravim si “porciju” noćne kreme – pola žličice kokosovog ulja, pola žličice arganovog ulja i par kapi eteričnog ulja tamjana (još bolje infuzija tamjana, a kako se radi infuzija opisati ću u jednom od sljedećih postova u kategoriji “mala škola parfema”).

A od sljedećeg ću puta, obećavam, početi raskrinkavati industriju ljepote, brutalno sicirajući svaki proizvod i gadget u koji sam  uložila sredstva… 

O autoru

Jasenka administrator

Napiši odgovor