Ako ne možeš u Brazil, dovedi Brazil u svoju kuhinju

Written by Jasenka

09/11/2020

Ako ne možeš u Brazil, dovedi Brazil u svoju kuhinju

Pretvaram li se ja to u stepfordsku suprugu ili sam u nekoj neosviještenoj depri, jer, u manje od mjesec dana, ovo mi je treći post u kategoriji „kućanstva“, a čak mi i šoping ne fali toliko koliko mi je, još donedavno, nedostajao (mislim, ono, pravi šoping – cipele i ekipa, a ne šećer, ulje i vrećice za smeće)?

Kako god, svijet se još uvijek vrti, ukoliko ovu kuglu koja nas trpi na svojoj površini, nazovemo svijetom. A nas je netko, tko zna otkud, zašto i kako, u ovom odvratnom stoljeću, prikovao strahom i neprijateljstvom u prostor iza ulaznih vrata. Nekog manje, nekog više, a  nekog i zakonski, sad se to više ne zove kućni pritvor nego samoizolacija, pa mi se čini da bi i odlazak do obližnjeg „Konzuma“ predstavljao izlazak.

Nisam više ni zlurado zadovoljna što se sve zabranjeno ili neprihvatljivo pokazuje kao moguće manje zlo od ovog. Mislim, sigurno me neće veseliti ako netko tko bi histerično otjerao pušače u svemir i dalje, završi na respiratoru (ali bila bi neka poetska pravda, jer već dugo vremena nisam , zbog jakih snaga prohibicije ni jednu zapalila u normalnim uvjetima, kao npr. uz prvu kavu na poslu), ali mi je drago što ću, ako i ikad ponovo, otići u solarij bez grižnje savjesti, jer vele, D vitamin je najbolji za obranu od ovog zla(ni ime joj više ne želim izgovoriti), a UV zrake joj isto baš ne pogoduju. Špek i luk ne zvuče više tako profano, a nezgrapne navike iz „starog normalnog“ (kao tipa „rakija je lijek za sve“),se opet stavljaju na listu, jer sva ona silna znanost još nije otkrila ništa efikasnije.  

Ipak, oko nas pluta  neka gadna simbolika, kune ubijaju, uskoro će i našu valutu, u ljude pucaju na cesti i poznaješ neprijatelja, ali ne smiješ mu izgovoriti ime, nego se uzdati u Boga ili u dobru sreću, pa u stoljeću u kojem su svačija usta puna riječi „sloboda“ i „prava“, nikad se nisam osjećala zarobljenija ni obespravljenija.

Godine prolaze, nisu sve rešetke nametnute izvana, nekad je statičnost vlastiti izbor. Već me, neko vrijeme, jedna od kolegica inspirira na vlastito pokretanje. Nije da je baš dobila na lotu, ali nekako izbalansira i sad je tu, sad je tamo, obišla svijet, a ja sve nešto planiram, pa ili zapne na financijskoj konstrukciji ili mojoj komociji (možda se, doista, može putovati i nekako drukčije, a ne samo prvim razredom), a dok ja planiram, dođu-prođu ratovi, pandemija, potresi, ljudi dolaze i izlaze iz mog života, a moj se svijet, u jednom danu, svede na Internet, televiziju i kuhinju…

Pa da razbijem monotoniju, poneku željenu destinaciju onda pozovem na ručak, evo, ako ne mogu u Brazil, dovest ću Brazil u svoju kuhinju.

A da  Brazil i ja ne okončamo naše poznanstvo samo s brazilskom depilacijom, krenula sam s izradom Coxinha de galinha (zvuči nekako otprilike: kušžinja dž galinja), kroketima od piletine i kuhanog tijesta, u obliku batačića.  

Naravno, cijela je stvar izvedena uz moju klasičnu sklonost improviziranju, ionako u dogledno vrijeme nitko moju izvedbu neće moći  usporediti s originalom.

Dakle, koje su namirnice potrebne?

Za nadjev:

piletina (ja sam koristila pileći file, ali može bilo koji dio pileta, batak najpoželjniji),dvjesto grama (ja sam koristila tristo grama i bilo mi je malo previše nadjeva); glavica i pol luka, koncentrat rajčice, češnjak, peršin, senf, krem sir 50 gr, svježi sir 50 gr, papar, sol.

Postupak: skuhati meso  zajedno s glavicom luka dok skroz ne omekani. Meso izvaditi, „juhu“ procijediti i odložiti sa strane (višak poslije možete zamrznuti). Meso usitniti vilicama i još dodatno prstima. Na malo ulja ispirjati pola glavice luka zajedno s češnjakom, dodati usitnjeno meso, začiniti, dodati koncentrata rajčice. Ja sam taj dio s dinstanjem preskočila, jer ima više recepata, a ovaj je, navodno, izvorni.  U oba se načina meso izmiješa s obje vrste sira i senfom i izdašno doda peršina, te odloži dok se sprema tijesto.

Tijesto:

70-100 gr maslaca se otopi u mješavini tekućine u kojoj se kuhalo meso, oko 200-250 ml i 200 ml mlijeka, doda se 300 gr brašna, smanji vatra i energično miješa dok se tijesto ne odvoji od stjenki posude. Istrese se na radnu površinu i kad se može mijesiti a da se ne opečete, energično se mijesi dok se ne ohladi (dok ne postane skroz mlako; vrlo je elastično i lako se radi s njim, kao da je plastelin).

Podijeli se na jednake dijelove (od veličine oraha do veličine jajeta, prema želji; ja sam napravila različite veličine, bitno je da se po dva, tri kroketa jednake veličine zajedno prže; kao predjelo su zgodniji manji, a za glavno jelo malo veći). Formiraju se krugovi, rukom lagano podignu rubovi i napune nadjevom, nema praznine između tijesta i nadjeva. Zatvori se, a onda formira rukama oblik kruškice, kao mali batak i može se ubosti čačkalica u vrh, radi lakšeg manipuliranja i eventualnog serviranja na buffetu.

Paniranje i prženje:

U istučeni se bjelanjak jednog jajeta s dodatkom malo vode (ne pravi se snijeg, samo se malo uspjeni),umaču batačići i zatim obilno uvaljaju u krušne mrvice, te prže u dubokom ulju dok ne porumene. Ocijede se na papirnom ubrusu i serviraju uz umak po želji (tartar, umak od jogurta, majoneze i limete, kečap itd.).

Trebalo bi biti „gostoso“ i inspirirati na mogućnosti izrade raznih varijacija na temu –  vegeterijanskih, s ostacima svih vrsta mesa itd. Možete ih oblikovati i kao manje kuglice, pa puniti s krušnim mrvicama, moguće i neke slatke varijante.

Ja sam, nakon degustacije, kao i obično, zaključila „svugdje pođi, doma dođi“ ili domaće je domaće, pa mi je nekako ipak naša kuhinja, sa svim infiltriranim  utjecajima okupatorskih, najbolja a iz svakog mog gastronomskog izleta, nešto zadržim, a nešto otpustim. Ovog ću puta zadržati recept za tijesto i ideju za oblikovanje, pa mislim da će, u budućnosti,  biti zgodnih, malih, dekorativnih, kruškolikih kroketića i starinskih pohanaca na istom tanjuru.

U svakom slučaju, bom apetite i ne zaboravite –  ako pretjerate s količinom, ovo ljeto (i njihovo i naše) preskočite Copacabanu i tange.

U međuvremenu, aproveitar!   

 

 

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Možda vas zanima …

Kolač s uzorkom

Kolač s uzorkom

 Ne može lakše i brže, samo da nije dosadno!Pa onda, baš u vrijeme kad sam započela priču, jedna moja distrakcija hoće...

read more

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *