Kako djeci podmetnuti nekakav zdrav desert tipa voćne kašice, dekorativno zakamuflirati neatraktivnost priručnog deserta kad ti dođu iznenadni gosti, ubiti želju za slatkim kad u frižideru imaš samo jeftini sladoled okusa bljak-zašećerene vode…?
Za inspiracijom često posegnem u neku od izvedivih ideja genijalnog Hestona Blumenthala, pa tako i u ovu. On je goste impresionirao finom kremom koju je servirao u malim teglicama za cvijeće, posuo čokoladnom zemljom i dekorirao malom stabljikom mente.
Ja ću se malo očešati o japansku kreativnost, pa već imam ideju za desert „Gospine suze“ koji ću servirati na ovom čokoladnom uratku, pa ako mi uspije, podijelim ovdje.
Za sada, evo malo igre s molekularnom kuhinjom, usklađene s mojom sposobnošću, dovoljno jednostavno da je i djeca mogu svladati.
Sastojci
70 g obične čokolade za kuhanje
100 g šećera
2 žlice vode
Postupak
KORAK 1
Zagrijte šećer i vodu u tavi.
KORAK 2
Narežite običnu čokoladu na male komade, veličine nokta.
KORAK 3
Stavite kuhati šećer s vodom i kad temperatura šećera dosegne 130 stupnjeva Celzijusa…
/Napomena: ako nemate termometar, pričekajte da se sav šećer otopi i počne mijenjati srednje smeđu boju./
KORAK 4
… skinite posudu sa šećerom s vatre.
KORAK 5
Uzmite pjenjačicu, dodajte komadiće čokolade i promiješajte pjenjačom.
KORAK 6
Pobrinite se da sav šećer prekrije čokoladu i miješajte oko 2 minute (energično).
KORAK 7
Pričekajte da se „zemlja“ malo ohladi i ispraznite smjesu u posudu (staklenku), jer može stajati tako pohranjena, na suhom i hladnom mjestu i mjesec dana (čak i dulje, ne mogu reći koliko dugo, jer sam je, u ovoj količini, redovito brzo potrošila).
Savjeti:
Nakon što ste presuli sadržaj u staklenku, ulijte vruću vodu u tavu i kuhajte dok se smjesa ne počne otapati, olakšava čišćenje.
Po želji možete dodati različite okuse čokolade i začine, uključujući bijelu čokoladu (dobit ćete izgled pijeska).
O autoru