Čokoladna zemlja

AutorJasenka

Čokoladna zemlja

Kako djeci podmetnuti nekakav zdrav desert tipa voćne kašice, dekorativno zakamuflirati neatraktivnost priručnog deserta kad ti dođu iznenadni gosti, ubiti želju za slatkim kad u frižideru imaš samo jeftini sladoled okusa bljak-zašećerene vode…?

Za inspiracijom često posegnem u neku od izvedivih ideja genijalnog Hestona Blumenthala, pa tako i u ovu. On je goste impresionirao finom kremom  koju je servirao u malim teglicama za cvijeće, posuo čokoladnom zemljom i dekorirao malom stabljikom mente.

Ja ću se malo očešati o japansku kreativnost, pa već imam ideju za desert „Gospine suze“ koji ću servirati na ovom čokoladnom uratku,  pa ako mi uspije, podijelim ovdje.

Za sada, evo malo igre s molekularnom kuhinjom, usklađene s mojom sposobnošću, dovoljno jednostavno da je i djeca mogu svladati.

Sastojci

70 g obične čokolade za kuhanje

100 g šećera

2 žlice vode

Postupak

KORAK 1

Zagrijte šećer i vodu u tavi.

KORAK 2

Narežite običnu čokoladu na male komade, veličine nokta.

KORAK 3

Stavite kuhati šećer s vodom i kad temperatura šećera dosegne 130 stupnjeva Celzijusa…

/Napomena: ako nemate termometar, pričekajte da se sav šećer otopi i počne mijenjati srednje smeđu boju./

KORAK 4

… skinite posudu sa šećerom s  vatre.

KORAK 5

Uzmite pjenjačicu, dodajte komadiće čokolade i promiješajte pjenjačom.

KORAK 6

Pobrinite se da sav šećer prekrije čokoladu i miješajte oko 2 minute (energično).

KORAK 7

Pričekajte da se „zemlja“ malo ohladi i ispraznite smjesu u posudu (staklenku), jer može stajati tako pohranjena, na suhom i hladnom mjestu i mjesec dana (čak i dulje, ne mogu reći koliko dugo, jer sam je, u ovoj količini, redovito brzo potrošila).

Savjeti:

Nakon što ste presuli sadržaj u staklenku, ulijte  vruću vodu u tavu i kuhajte dok se smjesa ne počne otapati, olakšava čišćenje.

Po želji možete dodati različite okuse čokolade i začine, uključujući bijelu čokoladu (dobit ćete izgled pijeska).

O autoru

Jasenka administrator

Napiši odgovor