Kolač s uzorkom

Written by Jasenka

14/10/2020

Kolač s uzorkom

 Ne može lakše i brže, samo da nije dosadno!Pa onda, baš u vrijeme kad sam započela priču, jedna moja distrakcija hoće ručak, druga prilaz tosteru, pas grebe  po vratima…Onda sam ubrzala stvar i  kao što se vidi na slikama, ispadne pomalo šlampavo. To je ono moje, obaviti deset stvari odjednom. Ipak, osnova je ista, a na greškama se uči. Kao prvo, za ovaj recept,s ovim količinama, poželjno je koristiti kalup promjera 26 cm. Ja naravno imam 22, 24 i 28. Izaberem preveliki, pa kolač ispadne malo nizak i preplanuo, što nije željeni efekt za kontrast koji inače postignem. No, dobro, pola recepta će biti u stilu ” ovo treba učiniti drukčije”, ali, mislim si, pročitat će pametne, shvatit će…

Dakle, jednostavno, razbiju se četiri jaja, doda velika šalica šećera, žličica esencije vanilije i miješa na najmanjoj brzini. Pa se doda šalica ulja i lagano promiješa, pa šalica mlijeka. Lagani pokreti, ne smije se previše uspjeniti. Potom se dodaju dvije šalice brašna s vrećicom praška za pecivo (nije loše prosijati) i promiješa. Može čak i ručno. Pećnica se zagrije na 180 stupnjeva. Odvoje se dvije žlice mješavine u jednu šalicu, jedna do dvije u drugu i doda kakaa toliko da se dobiju dvije nijanse. U svjetliju bi se trebala dodati kap crvene prehrambene boje koju ja, naravno nisam imala. U tamniju sam dodala kap ruma. Mislim, hmm, kap…Papir za pečenje se izreže prema kalupu i postavi na dno. Uzmu se dvije slastičarske vrećice, napune smjesama iz šalica. Može se staviti i neka šablona ispod papira, pa ga tek iscrtanog preseliti u kalup ili iscrtati na papiru, pa ga preokrenuti. Meni se žurilo, pa sam iscrtavala cijelu  brzinu, a odabrala sam uzorak leoparda. Vi možete crtati srčeka, ružice, što god hoćete. Prvo sam uzela vrećicu s tamnijom smjesom, odrezala škarama vrh, (naravno, trebala sam manje odrezati, ovako mi je smjesa malo pretjerano curila), pa sam iscrtala konturice šara. Potom sam uzela vrećicu sa svjetlijom smjesom i iscrtavala unutar tamnijih kontura, najbliže onom što sliči leopardovim šarama. Kalup s tako iscrtanim papirom se stavlja u zagrijanu pećnicu na točno tri minute. Nakon tri minute se vadi iz pećnice i zalijeva svijetlom smjesom, malo lupne i vraća u pećnicu na daljnjih tridesetak minuta (znate već onu priču s čačkalicom). Kad se kolač izvadi i malo ohladi, izvadi se iz kalupa, preokrene i pažljivo odstrani papir. I to je to! Ja sam već u mislima bila na opcijama plitkog protvanja i CC rezaču koji nisam uspjela naći, ali sam našla rezač u obliku leptira i nisam mogla odoljeti da ga odmah ne uporabim. Drugi put ću probati eksperimentirati s više uzoraka i obećavam da ću biti urednija, a vi…poigrajte se i same, prije nego što, zbog šlampavosti, osudite mene.

 

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Možda vas zanima …

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *