Baby puder

AutorJasenka

Baby puder

Gledala sam film u kojem žena izgubi malo dijete u avionskoj nesreći. Poprilično težak film, lišen patetike, u kojem se ona vrti u krugu optuživanja svih i svakoga ,samooptuživanja, neprihvaćanja, beskrajne tuge i osjećaja krivnje, jer je ona nesreću preživjela, a dječačić ne.

Nije to film uz koji se grickaju čips ili kokice, to je film koji se gleda kad je muška ekipa negdje vani, a ti se boriš sa suzama koje se gomilaju u grlu.

U najupečatljivijoj i najsuzonosnijoj sceni žena hoda po trgovačkom centru prateći majke s bebama, približava im se, čeka trenutak majčine nepažnje,  prislanja lice na dječje glave i duboko, zatvarajući oči, udiše njihov miris.

Miris bebe, slatki eliksir čovječanstva, koji se ne da pretočiti u bočicu.

Prođe vrijeme kad udišeš miris svog njegovanog, okupanog djeteta, a i nećak davno postane  prevelik da ga posjedneš  u krilo i pritisneš nos u paperjastu kosicu. A glede unuka…s ovim našim milenijcima, da citiram jednu duhovitu gospođu, prije će me „strefit“ Alzheimer, nego unuci…  

Na te dane, tek u tragovima, može podsjetiti miris baby pudera kojeg, kao višestruko korisnog, uvijek imam u kupaonici. Danas mu prigovaraju zbog prisustva talka (mineral gline koji se sastoji od hidratiziranog magnezijevog silikata) i se nude ekološke opcije sa prahom od tapioke, prahom zobi, suhe kamilice i slično.

Osnovni mu je sastojak škrobno brašno, pa je logično da se može napraviti i kod kuće, a prah pobrojanog se uvijek može kupiti ili napraviti od svega ( za to je idealan mlinček za kavu). Moram priznati da nisam toliko ekološki osvještena, ja ga kupujem.

Baby puder se može koristiti kao suhi šampon, umjesto dezodorana nakon depilacije, na nježnim pregibima kože protiv ojedina (ljeti upija znoj) i slično.

A može nam se i samo sviđati miris koji može biti čak i osnova za parfem.

Miris pravog baby pudera se dobije miješanjem ruže, jasmina i lavande u jednakim omjerima, uz blagi dodir meke vanilije. Npr. 5 kapi eteričnog ulja ruže, 5 lavande, 5 jasmina, 2 kapi vanilije.

Par kapi odležane mješavine može se staviti u bademovo ili jojobino ulje i koristiti za masažu (i za djecu). Ako netko ne voli parfeme ili kemiju u njima, evo načina za nanijeti prirodni miris na sebe.

Tko više voli nešto svježiji miris Johnsonovog dječjeg pudera, sastojci su limun, lavanda i vanilija.

Pa tko voli miris dječjeg pudera, to je to. I tako već desetljećima.

O autoru

Jasenka administrator

Napiši odgovor